De sportmarkt vraagt om zekerheden. Veiligesportvloer levert die op het gebied van sportondergronden, een vaak (letterlijk) over het hoofd gezien onderdeel van binnen- en buitensport. Samen met eigenaar André van Gerwen begon Jan van den Hurk 6 jaar geleden aan de uitdaging om sport gerelateerde bedrijven te ondersteunen bij het veilig maken én houden van sportondergronden. Jan vertelt over de stap die zij 4 jaar geleden zetten om inzichtelijkheid voor klanten te verhogen, en hoe GSD daarbij om de hoek kwam kijken.
Er bestaat veel problematiek rondom de veiligheid van sportvloeren en velden. Het is vaak een ondergeschoven kindje, maar er is wel degelijk behoefte aan gespecialiseerde revitalisaties “Wij spreken niet zo zeer van onderhoud maar van revitalisatie”, legt hij uit. “Wat we doen is ook breder dan revitaliseren, want we voeren ook keuringen uit en geven advies. Gemeentes zien ons inmiddels als een echte kennispartner en we worden zelfs betrokken bij aanbestedingen. Daarbij leveren we vanuit de webshop o.a. reinigingsrobots, machines, chemie en toebehoren om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. En sinds 2 jaar richten we ons ook op buitensportvelden van kunstgras of kunststof, dit met de drie zelfde pijlers, keuring, advies en revitalisaties.”
André benaderde Jan toen het bedrijf groeiende was en er veel vraag was naar een bedrijf dat de veiligheid van een sportvloer kon waarborgen. “Meten is weten; Wanneer we een keuring uitvoeren leggen we de bevindingen vast in een rapportage die als pdf naar de klant wordt verzonden”, aldus Jan.
Toen Veiligesportvloer zo’n 4 jaar geleden de stap wilde zetten naar een inzichtelijke klantomgeving kwam Jan via zijn netwerk in contact met Robert. “GSD heeft voor ons de data-app, portal en websites mee opgezet en ingericht”, vertelt Jan. “Met de data-app worden alle metingen stapsgewijs opgevraagd en opgeslagen en kan uiteindelijk een PDF rapportage worden gegenereerd. Het maakt dat de data aan twee kanten veel inzichtelijker wordt. Voor ons betekent het dat er een historie wordt opgebouwd. We willen op basis daarvan ook voorspellingen kunnen gaan doen. GSD heeft ervoor gezorgd dat wij eenvoudig data op locatie kunnen verzamelen via een webapp, die onze interne data-analist verder controleert op bruikbaarheid."
Voor klanten betekent het portal één overzichtelijke plek voor al hun asset management. Veiligesportvloer kan door middel van dit applicatiebeheer rapportages, klanten, websites en andere data beheren. “Met name gemeentes met meerdere sportaccommodaties hebben hier veel baat bij”, geeft Jan aan. “Ambtenaren hanteren vaak interne MJOP’s die aangeven welke sportvloer wanneer toe is aan renovatie op basis van budgettering. Maar dat wil niet zeggen dat een sportvloer ook daadwerkelijk toe is aan een renovatie; misschien kan dat juist later, of had dat al moeten gebeuren. Op deze manier kan een gemeente effectiever budgetten inzetten op basis van wat wij geconstateerd hebben. Inzicht geven in de TCO (Total cost of Ownership) is efficiënter en kan enorme besparingen opleveren.” Daarnaast maken grafieken en overzichten in het portal ook duidelijk hoe een gemeente presteert ten opzichte van het landelijk gemiddelde, oftewel een benchmark.
Het door GSD ontwikkelde portal stelt zowel Veiligesportvloer als de eindgebruiker méér te doen met de data die beschikbaar is. Zo geeft de bijbehorende portal gemeentes inzicht in de veiligheid van hun sportvloeren door middel van statistieken en scores. Jan hoopt deze lijn ook door te kunnen trekken van de sportvelden naar industrie – namelijk bedrijfsvloeren.
“Robert en zijn team monitoren en beheersen de systemen op de achtergrond“, zegt Jan tenslotte. “Zij zorgen ervoor dat alles goed loopt en dat het ook zo blijft lopen. Belangrijke zaken waar wij tegenaan lopen worden snel en vakkundig aangepast. Robert is een kei in wat-‘ie doet!”
Liever teruggebeld worden?